sâmbătă, 22 noiembrie 2008

Half-Life a implinit 10 ani de cand a aparut.

Ah, de mult nu mai auzisem ceva nou despre video game-ul Half-Life. Asa ca am sa va zic tot ce stiu despre acest joc.


A fost lansat pe 19 noiembrie 1998, pe platforma PC cu Windows. In cei 10 ani de existenta, titlul a fost vandut in mai mult de 20 de milioane de copii, a castigat peste 50 de premii Jocul Anului si a ramas, cel putin pentru mine, jocul de referinta. Cu ocazia aniversarii unui deceniu de Half-Life, creatorul acestui joc cu tematica Science-Fiction, apartinand genului First Person Shooter - Valve Software - a scos jocul la vanzare pe Steam, celebrul web site de distributie on-line a jocurilor, cu un pret modic de 98 de centi. De ce doar 98 de centi? Pentru ca reprezinta anul lansarii Half-Life. Stralucitoare strategie de marketing! Asa ceva nu s-a mai intalnit in toata istoria de publishing a jocurilor video. Este drept, oferta a fost valabila pentru un timp foarte scurt, pana in 21 noiembrie 2008, ora 12:01 PST (Pacific Standard Time).

Lăudat de critici pentru prezentarea sa şi a numeroaselor secvenţe programate, Half-Life a fost numit "cel mai bun joc pe calculator al tuturor timpurilor" de revista PC Gamer în ediţiile noiembrie 1999, octombrie 2001 şi aprilie 2005. Jocul a influenţat crearea altor FPS-uri în anii de după lansare şi este adesea citat ca fiind revoluţionar în genul său.

Povestea jocului

Jocul a fost primul FPS care prezintă o poveste spusă în întregime în joc şi în timp real, fără folosirea scenetelor video. În Half-Life, jucătorii îşi asumă rolul lui Gordon Freeman, un doctor în fizică teoretică, care trebuie sa işi croiască drumul printr-un complex de cercetare infestat de extratereştri şi atacat de soldaţi.
Acţiunea jocului se desfaşoară în două locaţii: complexul Black Mesa (un complex de cercetare fictiv similar cu laboratorul Los Alamos şi Zona 51) şi lumea extraterestră Xen, în care se ajunge în partea a doua a jocului. Protagonistul jocului, doctorul Gordon Freeman, este supravieţuitorul unui experiment care scapă de sub control la apariţia unei neaşteptate "rezonanţe în cascadă" (un fenomen cu totul fictiv) care deschide porţi dimensionale către o altă lume devastând complexul.

Odată cu deschiderea acestor porţi dimensionale, extratereştrii din cealaltă lume invadează Black Mesa. Pe cand Freeman incearcă să iasă din complexul distrus pentru a da o mână de ajutor răniţilor, el descoperă că este prins între două părţi: extratereştrii ostili care au invadat complexul si soldaţii armatei trimişi de guvern pentru a muşamaliza evenimentul prin eliminarea lui Freeman, a oamenilor de ştiinţă şi a extratereştrilor.
Pe tot cuprinsul jocului, un om misterios cunoscut sub numele de G-Man (nume care nu este precizat pe parcursul jocului) apare la intervale regulate, părând a monitoriza progresul jucatorului. În cele din urmă, Freeman, folosindu-se de cooperarea oamenilor de ştiinţă şi a paznicilor, ajunge in sectorul Lambda, unde un grup de supravieţuitori îl teleportează în lumea extraterestră Xen, unde trebuie să îl înfrângă pe Nihilanth, cel care ţine portile dimensionale deschise.
Subiectul jocului a fost inspirat din jocurile Doom si Quake, amandouă produse de id Software, de nuvela "Ceaţa" de Stephen King, si de un episod din serialul "The Outer Limits" numit "tărâmul frontierelor". A fost mai apoi creat de scriitorul şi autorul de la Valve, Marc Laidlaw, care de asemenea a scris cărţile "Bomba atomică a tatei" si "a 37-a mandala".

Cum se joaca Half-Life

Half-Life este un FPS (first-person shooter) care cere jucătorului să efectueze două sarcini: lupta cu inamicul şi rezolvarea problemelor. Personajul principal, Gordon Freeman, nu vorbeşte niciodată şi nu este vazut in joc. Half-Life nu este structurat pe nivele ci mai degrabă pe o secvenţă continuă divizată în părţi mici pentru a scurta timpul de încărcare.

Arsenalul Half-Life se compune din arme militare (pistolul, carabina, mitraliera, arbaleta, lansatorul de rachete), arme ştiinţifice experimentale (arma laser, arma gluon) şi arme de provenienţă extraterestră. Prima armă care intră în posesia jucătorului este un levier. În joc exista mulţi inamici, printre care şi unii speciali, care se înfrâng prin metode neconvenţionale şi nu prin confruntare directă.

Modificari ale jocului Half-Life (asa numitele Half-Life Mod)

Două modificări oficiale au apărut dupa lansarea Half-Life: Opposing Force si Blue Shift, amandouă create de Gearbox Software. Opposing Force îl intoarce pe jucator in Black Mesa în timpul evenimentelor petrecute in Half-Life, dar de data aceasta din perspectiva unui soldat al armatei trimis de guvern.


In Blue Shift, jucătorul ia rolul unui agent de pază al complexului. Marea popularitate a jocului a dus la dezvoltarea a numeroase modificari, atat single-player cat şi multi-player, printre care şi faimosul Counter-Strike, devenit unul din cele mai populare jocuri multi-player din lume.

Numele jocului, precum si a modificărilor oficiale, Opposing Force şi Blue Shift, au fost puse după termeni ştiinţifici. Half-Life reprezintă o măsură a stabilităţii unei substanţe radioactive, Opposing Force se referă la a treia lege a mişcării a lui Newton, iar Blue Shift se refera la schimbarea lungimii de unda a luminii către capătul albastru al spectrului, datorată efectului Doppler. Se poate referi si la radiaţia Cherenkov. Caracterul lambda minuscul, folosit pe sigla Half-Life, este de asemenea simbolul pentru constanta radioactivă de descompunere.

Continuarea acestuia, Half-Life 2, a apărut în 16 noiembrie 2004. Despre acesta am sa va povestesc intr-un nou articol. Este si mai specataculos decat Half-Life 1.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu